Dirk Van Gorp : sopraan/tenorsaxofoon en contrabas

Dirk Van Gorp werd geboren op 23 oktober 1953 te Antwerpen. Hij is in de eerste plaats een begeesterd en dynamisch muzikant. Vanaf zijn zevende speelde hij piano, maar na enkele woelige rockjaren met zijn popgroep Shub Niggurath koos hij definitief voor de contrabas. Van 1977 tot 1979 studeerde hij contrabas, harmonie en orkest- en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Als contrabassist voelt hij zich thuis in alle muzikale genres, stijlen en stromingen.

Hij was tot aan zijn persionering lid van het symfonieorkest van de Muntschouwburg en was in 1978 medeoprichter van The Monnaie Bassquartet, waaraan hij tot in 2004, toen het kwartet ophield te bestaan, verbonden bleef. Met de Nederlandse folkgroep Flairck toerde hij van 1984 tot 1986 de wereld rond en hij speelde als freelance muzikant reeds samen met tal van bekende artiesten waaronder Toots Thielemans, Carlos Diaz, George Moustaki, Boudewijn De Groot, Dirk Van Esbroeck, Rogier van Otterloo en Wannes van de Velde.

Verder is hij ook onderlegd in het spelen van wereldmuziek, jazz, tango en barok- en filmmuziek. Dit komt vooral tot uiting in het repertoire van zijn twee belangrijkste geesteskinderen: Kontrabone (contrabas en trombone, met Koen Severens) en zijn samenwerking met Ludo Mariën (contrabas en accordeon). In 1977 werd van Gorp laureaat (eerste prijs) van de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet (nu Dexia) en in 1981 behaalde hij de solistenprijs en de persprijs op de internationale jazzwedstrijd te Amsterdam met het trio Dirk Stuer.

Sinds de jaren 70 componeert van Gorp werkjes voor kleinere bezettingen die werden uitgezonden door VRT, RTBF, NOS en BBC. Hij begon met componeren als autodidact, maar nam later nam lessen compositie bij Wim Witteman en Eric Visser in Utrecht, en bij Eric Van der Westen in Tilburg. Hij kreeg reeds verschillende compositieopdrachten, o. a. van het Festival van Vlaanderen (Ballad of the Irish Widow (1988)) en van het Muziek Lod te Gent (Fin de Siècle (1991) en Roelandslied (1992)). Van Gorp componeerde ook het opgelegd werk Matanzas (2002) voor de nationale muziekwedstrijd Axion-classics en zijn werk Pinokkio (1986) werd in 1994 gespeeld op de wedstrijd Hoger Diploma voor trombone in Antwerpen.

Met Kontrabone nam hij in 1988 een plaat op met zijn eigen werk, welke door BRT 3 werd onderscheiden. Hij legt zich sinds 10 jaar toe op het bespelen van de saxofoon.


↑ up