Femke Sonnen : componiste-violiste

Femke Sonnen studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Tijdens haar studies was zij concertmeester van het Strijkorkest La Primavera te Amsterdam en bleef dit tot 1990 toen zij werd aangesteld als aanvoerder tweede violen in het Orkest van de Vlaamse Opera (1990-1995). Sinds september 1996 bekleedt zij deze functie in het Orkest van de Koninklijke Munschouwburg/La Monnaie te Brussel.
In 1992 begon zij zich te verdiepen in het uitvoeren op authentiek instrumentarium van zowel barokmuziek als het klassieke en romantische repertoire. Zij was oa lid van Anima Eterna Brugge (Jos van Immerseel), Il Fondamento (Paul Dombrecht), B'Rock (René Jacobs), Ex Tempore (Florian Heyerick), Les Agréemens en Concert Royal. Ook speelde zij veel kamermuziek op historische instrumenten, vooral strijkkwartetten, maar ook Franse en Duitse barok o.a.
i.s.m Romina Lischka en Sofie Van Den Eynden.

Naast haar werkzaamheden in de Opera houdt ze zich intensief bezig met kamermuziek. Ze heeft sinds 1993 een eigen kamermuziekserie (Stapelconcerten) te Gent. Zij maakte gedurende vijf jaar (2006-2010) deel uit van het Ensor Strijkkwartet met wie zij oa. een CD-opname
realiseerde "De 7 Laatste Zinnen" met muziek van J. Haydn ism Dimitri Verhulst. Binnen het kader van de Munt speelt zij talloze kamermuziekconcerten (o.a. met de pianisten Daniel Blumenthal en Levente Kende), ze is lid van het Rosamunde Strijkkwartet en het Feya DUO samen met de pianiste Yasuko Takahashi. Zij treedt op in eigen werk samen met contrabassist Dirk van Gorp (Duo "El Fuego") en richtte in 2016 Oorwenk! op, een collectief van musici die hun eigen werk creëren en spelen.

Femke heeft een grote voorliefde voor het theater. Zij werkte oa samen met de acteurs Lucas Van den Eynde, Josse de Pauw, Hubert Damen, Karel Vingerhoets, Gene Bervoets en Jo Decaluwe. (Ensor Strijkkwartet, Peter en de Wolf, Histoire du Soldat, Tuby de Tuba, Carnaval des Animaux, The Snowman etc.)

Zij werd begin september 2015 magna cum laude Master in de Muziek/Master of Arts aan LUCA School of Arts/KU Leuven en in 2016 is zij begonnen aan een studie compositie bij Luc Van Hove en Wim Henderickx aan de AP Hogeschool te Antwerpen. Werken zijn o.a. ‘Fantasie voor vioolsolo’, ‘Moju’ fagot, 2 violen en altviool/percussie, ‘Juliet & Romeo’ voor strijkkwartet en tenor. Haar theaterproductie ‘De Levende Stoel’ ging in première in december 2013 in Theater Tinnenpot te Gent waarna elf voorstellingen volgden. Momenteel werkt zij o.a. aan een dansproject ‘INSIDE (OUT)’ met danser Roman Van Houtven en ‘Rattekatte’, een kindertheatervoorstelling.

www.femkesonnen.be


↑ up